Reisverhaal «Het is nog donker»

Thailand, Laos, Cambodja | Cambodja | 0 Reacties 15 December 2012 - Laatste Aanpassing 18 December 2012

Als we onze fietsen de eerste keer bestijgen richting Phnom Penh. Enkele kilometers buiten Skun stoppen we alweer aan een plaatselijke eettent om een stevig ontbijt te bestellen. Zoals in vele gevallen verstaat ons niemand, maar steeds zoeken ze wel iemand die Engels spreekt.

Na een stevige portie noedelsoep vervolgen we onze reis naar de hoofdstad, een goede 77 kilometer verder. Het wordt een mooie, maar een heftige route. De eerste 20 kilometer gaat over redelijk asfalt, vervolgens zigzaggend en slingerend om de enorme gaten zo groot als badkuipen. Opnieuw is het goed fietsen op gravel en dan ineens stuiter je weer van de ene naar de andere kuil of hobbel, soms balancerend op de richeltjes ertussen, soms een grindbak.

Op deze slechte wegen moeten ook de auto’s, vrachtwagens, bussen, ossenkarren en motobikes een spoor zien te vinden om zoveel mogelijk de kuilen te ontwijken en vaak genoeg rijden ze dan nietsontziend onze fietsen doodleuk van de weg.

Een enkele keer heb ik veel geluk wanneer ik met mijn zwaar bepakte fiets in een grindbak beland nadat een ware stofwolk mijn zicht op de weg volledig ontneemt. Ik kan mij met veel geluk overeind houden en wellicht een pijnlijke val ontwijken. Niet veel later wordt Kathleen licht aangereden door een terreinwagen. Ik heb het niet zien gebeuren, maar ze was totaal overstuur wanneer ik haar stond op te wachten daar ik plots opmerkte dat ze mij niet meer volgde. Haar linkse bagagetas heeft bescherming kunnen bieden, in het andere geval was ze misschien gevallen, vervolgens de fiets zwaar beschadigd.

Ondanks deze ware ontdekkingsreis, bereiken we alsnog tijdig Phnom Penh. Om het ons gemakkelijk te maken, hebben we voor de eerste keer tijdens deze reis ons laten leiden door Lonely Planet (de bijbel van de iedere rugzaktoerist) in onze zoektocht naar een guesthouse. We hebben een mooie kamer op de kop kunnen tikken, helaas met een stevig prijskaartje van 15,00 USD per nacht. Het personeel is allesbehalve vriendelijk, maar we krijgen de fietsen op onze kamer en dat is ons alweer veel waard, vooral in deze grootstad die wel eens als onveilig wordt bestempeld.

Tijdens de eerste dag bezoeken we vooral enkele bezienswaardigheden binnen de stad. ‘s Avonds word ik weer plots erg ziek, maar de helende vinger van E.T. voorkomt het ergste.

Op dag 2 wandelen we naar het Tuol Sleng Genocide Museum, wat van een heel andere orde is. Vóór 1975 was het een middelbare school. Tijdens de Rode Khmer periode deed het dienst als de roemruchte S21 gevangenis. Bijna 14000 mensen werden hier afschuwelijk gemarteld om bekentenissen af te dwingen en vervolgens op gruwelijke wijze vermoord. Slecht 7 mensen overleven deze hel, waarvan we één persoon in levende lijve hebben mogen ontmoeten.

Vervolgens trekken we verder de stad in op zoek naar het Olympisch Stadion van weleer. Een vervallen complex, maar toch nog indrukwekkend. Ook vinden we hier nog een bestaand olympisch zwembad, verscholen achter vuile betonnen platen. Er wordt hartelijk gelachen door de enkele aanwezige Cambodjanen, wanneer we met onze schaarse klederdracht het water induiken, want zwemgerief hebben we niet bij. Voor Kathleen is het feest, want ze heeft een zwembad.

Eens we zijn opgedroogd door de zon, wandelen we verder de stad in. We besluiten een tuktuk tegen te houden om ons te laten vervoeren naar the Killing Fields van Choeng Ek, een goede 13 kilometer buiten de stad. Hier zijn de slachtoffers van S21 op beestachtige wijze vermoord en in massagraven gegooid door de genocidale Rode Khmer. Nog altijd komen er in regentijd opnieuw kleding, beenderen en botsplinters naar boven. De verhalen die we te horen kregen via een Nederlandse audiotour zijn vreselijk en tegelijk erg emotioneel.

Op dag 3 verlaten we Phnom Penh richting Kampong Chhnang.

Extra-Terrestrial greetings,

Anton & Kleen.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Phnom Penh»

Phnom Penh (20)

15 December 2012 | Thailand, Laos, Cambodja | Cambodja | Laatste Aanpassing 18 December 2012

  • Was een heel aangrijpend bezoek.
  • Stof en stuiteren over het kapotgereden asfalt.
  • Verkoopster van kleefrijst langs onze fietsroute.
  • Op weg naar Choeung Ek, the Killing Fields met de
  • Soms stoppen we wel eens om een foto te nemen.

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking